Soruyorum,
1983 yılından itibaren ANAVATAN, 2002 yılından itibaren AK PARTİ partinin girdiği her seçimde Elazığ güçlü bir destek vererek milletvekillerini seçti ve iktidara gelmelerine yüksek oy oranları ile destek oldu. Ayrıca her dönemde Belediye Başkanlarımızı iktidar partilerinden seçtik.
Acaba son 40 yıldır görev yapan Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanlarımız ve Şehrimizin kurum ve kuruluşları ile özel sektörümüz Devletin yaptığı araştırma ve planları inceleyerek Elazığ için uygulanabilir sonuçlar çıkardılar mı ?
Elazığ’ın; Sermaye – insan kaynağı - bilgi - teknoloji - hammadde - kalkınmışlık seviyesi - gelir seviyesi - ihracat - tarım – sanayileşme – ulaşım - sosyal - kültür vs. konular araştırılıp güncellendi mi ? Bu çalışmalar yapıldıysa Elazığ olarak neden sürekli geriliyoruz ?
Bu konular hakkındaki görüşlerimi I ve II. yazılarımda açıklamıştım.
Bu yazımda ise kalkınmamız için Belediye’nin yapması gereken çalışmaları açıklamaya çalışacağım..
KALKINMAMIZIN LOKOMOTİFİ BELEDİYE OLMALIDIR :
Şehirlerimizin düzeni, huzuru, refahı Osmanlı döneminden itibaren Şehr’ül Emin olarak anılan Belediye başkanlarına emanet edilmiştir.
Belediyecilik artık sadece yol-su-elektrik-çayır-çimen-çiçek işleri değildir, bunlar yapılması gereken en tabii görevlerdir. Sadece bunları yaparak emanete sahip çıkmış olmaz.
Günümüzde ise bunlara ilaveten KALKINMA görevi eklenmiştir. Emanet geliştirilerek korunabilir. Geliştirmedikten sonra emanete sahip çıkılmış sayılmaz.
Belediyenin asıl işi kalkınma için kaynaklarımızı ( Sermaye, İnsan ve Bilgi ) derleyip- toparlayıp, hedefleri belirleyip, planlama-projelendirme-koordinasyon ve kalkınmanın altyapısını kurmalıdır.
Belediye’nin Elazığlılardan tahsil ettiği kaynaklar kalkınma için yeterli değildir. Bunun için Belediyemizin değerli yöneticileri kaynaklarımızın geliştirilebilmesi için STK’lar ile birlikte projeler geliştirmesi gerekmektedir.
Belediyenin bu güne kadar Elazığ dışından ne tür ve ne miktarda kaynak getirildiğinin sorgulanması gerekir.
Belediye , Devletimizin 12. Kalkınma Planlarına uygun olarak hedefler koyarak 2024- 2028 Vizyonu ve hedeflerimizi belirlemesi ve bu hedeflere uygun kalkınma planları ( STK’lar ve Resmi Kurumlar ile birlikte) hazırlanarak ilgili Bakanlıklar tarafından resmileştirilmesi sağlanmalıdır.
BUNU İÇİN BELEDİYE DEVLETİN DİĞER KURUMLARI VE STK LAR İLE BİRLİKTE AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA ÖNCÜLÜK YAPMALIDIR :
1. Mevcut kaynaklarımız; Sermaye-insan kaynağı-bilgi-teknoloji-hammadde-kalkınmışlık seviyesi-gelir seviyesi– ihracat– tarım– sanayileşme- ulaşım- sosyal – kültür vs. ilgili kamu kuruluşları ile birlikte bu konulardaki veriler güncellenmeli ve iyi analiz edilmelidir. Zira bu konularda yapılan en önemli iki araştırma 1989 ve 2001 yıllarında yapılmıştır. ancak bu iki çalışma Elazığ’ın bu tarihlerdeki ilgili kuruluşları tarafından iyi analiz edilmemiş ve yeterince faydalanılmamıştır.
2. Şehrimizin kurum ve kuruluşları ile özel sektörü Devletin yaptığı araştırma ve planları inceleyerek yıllara sari olarak sektör ve ürün çeşitlerine göre Üretim - İhracat - İstihdam hedeflerimiz belirlenmeli ve bu hedeflere ulaşabilmek için yerel planlama yapması gerekmektedir.
3. Güncellenen veriler ışığında hedeflerimizi belirleyerek bu hedeflere ulaşabilmek için ‘’stratejik planlama ve stratejik yönetim “ yapmalıyız.
4. Stratejik hedeflere ve stratejik planlara göre; Sermaye-insan kaynağı-bilgi-teknoloji-hammadde-kalkınmışlık seviyesi-gelir seviyesi– ihracat– tarım– sanayileşme- ulaşım- sosyal – kültür vs. konularını içeren kısa-orta ve uzun vadeli planlama yapmalıyız.
5. Mevcut kaynaklara uygun potansiyel gelişme alanları ve öncü sektörleri belirlemeliyiz.
6. FİNANS temin modelleri geliştirmeliyiz.
7. Elazığ dışından insan kaynağı, bilgi ve sermaye transferi yapılması için lobi çalışmaları yapılmalı, özellikle yatırım ve üretim yapmak isteyenlerin önünü açmalıyız.
8. Kalkınmanın kültürel, manevi ve ahlaki altyapısının oluşturulması, ortaklar arasındaki ilişkiler, ortakların adalet anlayışı, ortaklık kültürü, işbirliği ruhu, ekip kültürü ve ahlakı vb. konularda halkımızın anlayış beraberliğinin sağlanabilmesi için zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek amacı ile Diyanet ve STK ‘lar ile birlikte vaaz, seminer, konferans, eğitim çalışmaları yapılmalıyız.
9. Ortaklık yönetim, denetim ve paylaşım sistemleri ve modellemeleri konusunda bilimsel çalışmalar yapmalıyız. düzeni, konularda bulunması gerekmektedir.
10. Yapılan çalışmaların BÜROKRASİ VE SİYASETİN karanlık delhizlerinde kadük kalmaması için takipçisi olmalıdır.
11. Meslek teşekkülleri ile eğitim-seminer-konferans çalışmaları yapılmalıdır.
12. Kalkınırken ‘’Milli- Manevi değerlerimizi ’’ muhafaza edilmesine öncülük etmeli ve bunun için ilgili STK’lar ile işbirliği yapmalı ve desteklemelidir.
BELEDİYE BAŞKANLARI AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA ÖNEM VERİLMELİDİR :
A. Belediye Başkanı Devletin yaptıklarını kendi yapmış gibi anlatmamalı, aynı şekilde Devletin yapacaklarını kendisi yapacakmış gibi konuşmamalıdır.
B. Halka hizmeti gösteriş ve reklam için yapmadan ‘’Allah rızası- korkusu ve milli ve ahlaki değerlerimizin ’’ bilinci ile yapmalıdır.
C. Hizmetleri vazifesi olduğu için yapmalıdır. ‘’tekrar seçilmek ‘’ te dahil, herhangi bir beklenti için yapmamalıdır.
D. Kendisini kutsallaştırıp-putlaştırmamalı, maddi ve manevi olarak kendinden büyüklerin olduğunu unutmamalıdır.
E. Milletin hizmetkarı olduğunu Hz. Peygamber ‘’milletin efendisi ona hizmet edendir.’’ Buyurduğunu hatırdan çıkarmamalıdır.
F. Zalim ve diktatör olmamalı, elindeki gücü başkalarının aleyhine kullanmamalı, müşfik ve merhametli olmalı, hak-hukuka dikkat etmelidir.
G. Hizmetlerini ve yapacağı işleri istişare ile açık-şeffaf olarak yürütmelidir.
H. Emaneti ehline ve dürüst olana vermelidir. Partizanlık-bölgecilik-adam kayırmacılık yapmamalıdır.
İ. Farklılıkları körükleyen kavmiyetçilik yapan değil; kardeşliği-birlikteliği–eşitliği-adaleti sağlamalıdır.
J. Moral bozan değil; teşvik eden, motive eden ve moral veren olmalı, insanları iyiye-doğruya-güzele teşvik etmelidir.
Belediye seçimleri yakın… aday adayları çıkmaya ve aralarında yarışmaya başladılar…
Aday adaylarının ‘’ proje ‘’ yarışına girmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Basınımız; aday adaylarına “ kalkınmamız için özgün projelerinin ” neler olduğunu sormaları ve açıklamalarını istemesi gerekir.
Özellikle depremin verdiği tahribatı kısa zamanda giderilebilmesi ve bu tahribatı fırsata çevirebilmek için sadece Devletin verdikleri ile yetinmeden proje geliştirebilecek ve yerel kaynaklarımızı harekete geçirebilecek ehliyet ve liyakate sahip olan Belediye Başkanımızın olması temennisi ile…
M. Vehbi Nazırlı
NOT : Gelecek yazımda “ Kalkınma Planları “konusunu anlatmaya çalışacağım, İnşaallah.
Yorum yazarak Atoom Medya Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Atoom Medya hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Atoom Medya editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Atoom Medya değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Atoom Medya Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Atoom Medya hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Atoom Medya editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Atoom Medya değil haberi geçen ajanstır.